Arkkitehti Anamarija Ban: monipuolinen ammattilainen

Arkkitehti on monipuolisten hankkeiden asiantuntija, ja meillä lisäksi puurakentamisen spesialisti. Kroatiasta kotoisin oleva arkkitehtimme Anamarija puhuu kroaatin ja englannin lisäksi sujuvaa suomea, ja pääsee nyt kertomaan ”rakkaudesta lajiin” eli arkkitehtuurin monipuolisuudesta sekä puurakentamisesta. Mikä on arkkitehdin rooli suunnittelussa? Mitä mahdollisuuksia puussa on materiaalina?

 

Kuka on Anamarija Ban?

Olen Anamarija, kansainvälisestikin kokenut kroatialais-suomalainen arkkitehti. Olen valmistunut arkkitehdiksi Zagrebin yliopistosta Kroatiassa, jonka jälkeen minut toi Suomeen rakkaus puurakentamiseen. 15-vuotisen arkkitehtiurani aikana olen työskennellyt monenlaisten projektien parissa kaupunkisuunnittelusta toimistotiloihin ja asuntosuunnitteluun sekä vanhusten asumisratkaisuista kauppakeskuksiin.

 

Millaisissa hankkeissa olet ollut arkkitehtina?

Olen ollut mitä mielenkiintoisemmissa ja todella erilaisissa hankkeissa mukana urani aikana. Suomessa olen työskennellyt jo yli 10 vuotta mm. Pöyry Arkkitehdeillä, JOARC:illa ja Parviainen Arkkitehdeillä. Ydinosaamistani ovat hotellien, kauppakeskuksien ja toimistotilojen arkkitehtisuunnittelu sekä peruskorjaushankkeet. Hankkeiden laajaan kirjoon on kuulunut myös mm. kaikkea puurakenteisesta golfkeskuksesta matkakeskuksen suunnitteluun, käyttötarkoituksenmuutoksiin ja hankekehityssuunnitteluun. Lisäksi olen suunnitellut monia erilaisia asuntoja, mökkejä ja kaupunkivilloja, joista osa on ilokseni ollut puuarkkitehtuurihankkeita. Myös kansainvälisten kaupallisten tilojen kokonaisuudistukset sekä 3D-mallintaminen ovat minulle hyvinkin tuttuja.

 

Olet kiinnostunut puusta materiaalina, mikä puuarkkitehtuurissa kiehtoo?

Intohimo puurakentamiseen toi minut alun perin Suomeen, ja tänne lopulta jäinkin – luonnonkauniiden metsien ja järvien maahan. Puuarkkitehtuurissa kiehtoo aivan valtavasti puun ekologisuus sekä sen monipuolisuus materiaalina. Puusta voi tehdä oikeastaan mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana! Ihailen esimerkiksi japanilaista arkkitehtiä Shigeru Bania (enkä pelkästään sen takia, että hän on sukunimikaimani), hänen puuarkkitehtuurinsa on oikeaa taidetta, ja samalla materiaalin monipuolisuus näkyy mitä uskomattomammissa toteutuksissa. Hän tekee puurakentamisessa myös mahdottomasta mahdollista!

Tutustu Shigeru Baniin lisää täällä.

 

Entäs missä arkkitehti on asiantuntija?

Arkkitehti voi olla tottakai puurakentamisen asiantuntija, mutta palettiin kuuluu myös laaja-alaisesti tekninen suunnittelu: vanhojen rakennusten korjaukset, käyttötarkoituksen muutokset (esim. vanhan toimistotilan valjastaminen hotellikäyttöön), tilamuutokset, rakennuslupakuvat, julkisivumuutokset, uudisrakentaminen, jne. Arkkitehtisuunnittelun ohella myös pääsuunnittelu kuuluu täällä Kohinalla monialaisen tiimimme ydinosaamiseen; pääsuunnittelija puolestaan sovittaa yhteen tekniset suunnitelmat ja koordinoi hankkeita niiltä osin varmistaen laadun yhdessä tilaajan kanssa.

 

 

Tutustu arkkitehtisuunnittelukohteisiimme ja referensseihimme tarkemmin, mm. täällä ja täällä, sekä hankkeisiimme Elisa Oyj ja Microsoft Finland.
Lue myös lisää puurakentamisesta aiemmasta blogistamme täältä.
Jos kiinnostuit monipuolisista arkkitehtuurihankkeista, ja kaipaat niihin asiantuntemusta ota meihin yhteyttä