fbpx

2020
Helsinki, Jätkäsaari
Kuvat Riikka Kantinkoski

Arkkitehtuuri | Kalustesuunnittelu | Konsepti | Projektinhallinta | Sisustusarkkitehtuuri

Haaste

Docrateen Syöpäsairaalan tilat olivat kymmenen toimintavuoden jälkeen käyneet ahtaiksi. Sairaalaa haluttiin laajentaa 3. kerrokseen ja siirtää hallinto läheiseen B-siipeen, jotta varsinaiset sairaalatoiminnot pystyttäisiin suunnittelemaan potilaille yhtenäisempänä kokonaisuutena. Vuonna 2009 rakennettu sairaala oli siisti, mutta ei tukenut riittävästi mielikuvaa Docrateen lämminhenkisestä potilaskeskeisyydestä. Vanhanaikaiset, puiset pinnat hallitsivat tilojen muuten ei-sairaalamaista ilmettä. Toiveena oli yhtenäisempi ja modernimpi, Docrateen uudistettua brändiä henkivä kokonaisuus, jossa potilaan ja läheisten on helppo olla. Tiloihin haluttiin tuoda selkeyttä ja ihmisläheisyyttä Docrateen "Ihmisenä ihmisen rinnalla" -toimintafilosofian mukaisesti. Tavoitteena oli luoda yhtenäinen ”punainen lanka” – idea, jonka avulla uudistaa kaikki sairaalan tilat, hallinnon työskentelytilat mukaan lukien.

Hyöty

Hallinnon ja sairaalan tiloihin suunniteltiin yhtenäinen, lämminhenkinen sisustuskonsepti. Tiloista muodostui toimiva ja tarkoituksenmukainen kokonaisuus, jonka tunnistettavat sisustusratkaisut auttavat potilasta liikkumaan tiloissa. Sisustuksessa toistuvat pyöreät muodot, harmoninen värimaailma, viherseinät ja tunnistettavat, räätälöidyt kiintokalusteet. Hoitohenkilökunta ja Docrateen muutostiimi osallistuivat suunnitteluun, jotta voitiin olla varmoja valittujen ratkaisuiden tarkoituksenmukaisuudesta.

Ihmisläheisyyttä korostettiin kotoisien sisustusvalintojen avulla. Erityisesti vastaanotto- ja odotusaulat suunniteltiin mukaviksi – vaihteleva kalustus sopii sekä omaa rauhaa haluaville että läheisten kanssa hoitoon tulleille. Lämmin puu, irtomatot, pehmeät ja kevyen oloiset valaisimet ja tyynyt sekä kodinomaiset tekstiilit pehmentävät ympäristöä. Tiloista luotiin paitsi kaunis ja kodinomainen, myös kestävä ja järkevä kokonaisuus. Suunnittelussa kunnioitettiin rakennusta ja olemassa olevia materiaaleja – valitut sisustusratkaisut tukevat potilasta ja luovat eheän kokonaisuuden. Sairaalasta luotiin Docrateen palvelun nopeutta, ihmisläheisyyttä ja vastuullisuutta henkivä ympäristö.

Myös hallinnon tilojen ensivaikutelma on harmoninen ja selkeä: vaalea puu ja yhteensointuvat materiaalit tukevat Docrateen turkoosia ja oranssia visuaalista ilmettä. Docrateen logo osuu vierailijan silmään lasiovien läpi jo ennen tilaan astumista. Luonnonvaloa virtaa reilusti kutsuvaan aulaan, jossa vieraat ja Docrateslaiset voivat oleskella ja työskennellä Naava-viherseinien katveessa. Yhdistetty aula- ja keittiötila tunnistettavine kahvipisteineen palvelee sekä yksittäistä vierailijaa että henkilökuntaa suuremmissa juhlahetkissä. Klassisten sisustusratkaisuiden lisäksi toimistotiloista rakennettiin työrauhaa ja lepoa tukeva kokonaisuus ajanvaraajille ja muulle hallinnon tiimille.

 

Lue myös Constin artikkeli sairaalan uudistuksesta.

 

 

Info
Docrates-hallinto-toimisto-aula-logoseinä-Kohina-v
Docrates-sairaala-aula-kaarevat sohvat-luonnonvalo-harmoninen-Kohina

Tiloissa tehtiin perusteltuja ja järkeviä ratkaisuja ekologisia arvoja kunnioittaen. Esimerkiksi osa Naavan viherseinistä ostettiin käytettyinä ja Swan-tuolit saivat uuden verhoilun.

Docrates-sairaala-potilashuone-kodinomainen-Kohina-p

Kokonaisuus on kodinomainen, mutta materiaalivalinnat soveltuvat sairaalaympäristöön. Erityistä huomiota kiinnitettiin puhdistettavuuteen.

Lääkehoidon tilasta suunniteltiin lämminhenkinen ja rauhaisa. Tukihenkilöt mahtuvat potilaan lähelle, verhot puolestaan tuovat yksityisyyttä.

Docrates-sairaala-lääkehoito-valaistus-lepo-Kohina

Tilat suunniteltiin klassisiksi, jotta ne kestävät ainakin seuraavat 50 vuotta. Niissä on hyvä olla.

Harmoninen sisustus jättää positiivisen olon ja tukee Docrateen ihmisenä ihmiselle -ideologiaa.

Docrates-sairaala-potilashuone-vesipiste-nojatuoli-Kohina-p
Docrates-sisustus-pyöreät muodot-tunnistettavuus-tapetti-Kohina-p

Tunnistettavat elementit, kuten pyöreät muodot ja Docrateen uudistetusta visuaalisesta ilmeestä johdettu sävymaailma jatkuvat hallinnon toimistotiloissa.

Takaisin