fbpx

Orion Oyj
620 m2
2020
Espoo, Niittykumpu
Kuvat Krista Keltanen

 

Haaste

Orionin kampuksen useiden rakennusten käyttötarkoitukset, remontit ja työympäristöjen laajamittainen kehittäminen olivat käynnistymässä. Kohina valittiin toteuttamaan hankesuunnittelua kahdessa eri vaiheessa, vuosina 2017 ja 2019. Haasteena oli määrittää tilaajan kanssa yhteistyössä, mitä rakennusta olisi järkevin käyttää mihinkin toimintoon ja kuinka siirtyminen omista huoneista monitilatoimistoon tapahtuisi ihmisten ja tilojen osalta. Tavoitteena oli tarkastella kampuksen rakennuksia, toimintoja ja ihmisten työtapoja kokonaisuutena ja löytää optimaalisin ratkaisu tulevaisuuden tarpeisiin, tilatehokkuus ja tilojen ilmeen modernisointi huomioiden.

Hankesuunnittelun eli vaihtoehtoisten toiminnallisten ratkaisujen, kiinteistöjen uudistusten, budjetin ja aikataulun kokonaistarkastelun jälkeen haluttiin lähteä testaamaan työympäristöjen uudistuksia pääkonttorin ylimmässä kerroksessa. Ennen johdon kerroksena toiminut pääkonttorin ylin kerros haluttiin muuttaa ns. pilottialueeksi, jossa kaikki työntekijät pääsevät testaamaan uudenlaisia työn tekemisen tapoja monitilatoimistossa. Tarkoituksena oli testata, mikä toimii ja mikä ei, jotta tiedetään, millaisia työskentely- ja neuvotteluratkaisuja kannattaa toteuttaa Orionin kampuksella.

Hyöty

Hankesuunnittelun lopputulemana hahmoiteltiin eri kiinteistöjen käyttötarkoituksia. Siirtyminen monitilatoimistotyyppiseen toimintoratkaisuun vähentää tarvetta saneerata kaikkia rakennuksia tai rakentaa uusia toimistorakennuksia. Kohina suunnitteli lisäksi pääkonttorin työympäristökonseptin ja ilmeen, jotka toteutettiin ensin pilottikerroksessa.

Pilottikerroksesta muodostui klassisen tyylikäs, raikas ja valoisa tila, jossa ei ole nimettyjä työpisteitä. Toimiston tilatyypit perustuvat Orionilaisille tehtyyn työtapakyselyyn ja sen pohjalta koottuun tilaohjelmaan. Paikkaa on tarkoitus vaihtaa päivän mittaan, valiten kuhunkin tehtävään parhaiten soveltuva alue ja työpiste. Työskentelyalueiden yleisilme on neutraali ja aikaa kestävä, taukokeittiö taas tummanpuhuvampi ja tunnelmallisempi. Talon arkkitehtuuri näkyy pyöreissä linjoissa, tiilen punaisissa sävyissä ja graniitin käytössä esimerkiksi wc-tiloissa. Massiivipuiset neuvotteluhuoneopasteet, pillerimäiset muodot ja Orionin brändi-ilmeestä johdetut nauhamaiset teippaukset täydentävät visuaalisen ilmeen.

 

Orionin pääkonttorin uudistus on osa laajempaa hankesuunnitteluvaihetta. Lue myös Orionille aiemmin suunnitelluista väistötiloista, jotka mahdollistavat sujuvan työskentelyn pääkonttorin remontin aikana.

Info
Orion-hankesuunnittelu-sisustuskonsepti-lounge-tunnelmallinen-valaistus-kohina-v

Hankesuunnittelu sisälsi pääkonttorin sisustuskonseptin luomisen. Esimerkiksi pyöreät muodot ja messinkiset yksityiskohdat mukailevat pääkonttorin arkkitehtonisia ratkaisuja.

Kohinan suunnittelemat kiintokalusteet luovat kahvilamaisen tunnelman.

"Ensivaikutelma kaikilla on, että wow, nää tilat on tosi mageet. Ajattomuutta, mutta silti niissä on jotain hienoa", Orionin kehityshankkeiden johtaja kuvailee.

Orion-hankesuunnittelu-pyöreät muodot-tiski-keittiö-kohina-p

Projektin hyödyistä kehityshankkeiden johtaja nostaa esiin laajemman muutoksen: "projektin hyötynä oli työympäristökartoitus ja sen ajatusmaailman siemenen kylväminen, että monitilatoimisto on se juttu ja mitä hyötyjä siinä on".

Orion-hankesuunnittelu-pääkonttori-työskentelytila-kohina-v

Pilottikerroksessa voi testata perinteisiä ja rennompia neuvottelutiloja, hiljaisen työn tiloja, tiimityötiloja ja erilaisia avokokoontumisalueita.

Orion-toimisto-kiintokaluste-adhoc-koppi-kohina-p

Pesämäisessä ad hoc -työskentelytilassa voi vaihtaa ajatuksia yhdessä tai sinne voi käpertyä yksin työskentelemään.

Board roomia voi käyttää myös muuhun työskentelyyn silloin, kun johdolla ei ole kokouksia.

Orion-neuvotteluhuone-valaisimet-tekniikka-akustiikka-verhot-kohina-v

Toisaalta löytyy myös puhelinkoppeja ja vetäytymistiloja, jotta työrauha ja jaksaminen säilyvät.

Orion-toimisto-akustiikka-tuolit-neuvottelut-p

Hankesuunnittelu ja sen aikana luotu sisustuskonsepti ohjasi myös saniteettitilojen uudistamista.

Orion-hankesuunnittelu-saniteettitilat-remontti-v
Takaisin