Siirry sisältöön

Monitilatoimisto ja avokonttori – tunnetko erot ja hyödyt?

Huomaamme usein, kuinka monitilatoimisto ja avokonttori menevät termeinä vielä iloisesti sekaisin. Näiden työympäristöjen erot ovat valtavat, tiedätkö sinä tärkeimmät?

Kuten termikin kertoo, avokonttorissa jokainen tekee työtä avotilassa. Työntekijöillä saattaa olla oma työpiste, joka on luultavasti erotettu joko sermeillä tai kaapeilla. Avotilassa ei ole erillisiä paikkoja erilaisille työn vaatimille toiminnoille ja olosuhteille, vaan jokainen tekee työtään avoimessa tilassa. Avokonttorin suurimmat haasteet ovat:

  • työpisteiden määrän väärä mitoitus
  • melu ja keskeytykset
  • häiritsevä liikkuminen
  • valaistus
  • vetäytymis- ja tiimitilojen puute
  • pelisääntöjen puuttuminen

Kommunikointi ja tuloksellinen ideoiden vaihto avokonttorissa on hankalaa, koska ei haluta häiritä muiden työntekoa. Yksityiset ja luottamukselliset viestit ja keskustelut leviävät avokonttorissa. Tai sitten rauhallisen tilan löytäminen puheluihin tai keskittymistä vaativaan työhön on tarpeettoman vaivalloista, jolloin aikaa hukkaantuu ja into työntekoon laskee.

Avokonttorit eivät myöskään ole tilatehokkaita. Perinteisissä toimistotiloissa on tilaa noin 20 – 30 neliötä henkeä kohden. Tutkimusten mukaan monien toimistojen työpisteet ovat usein tyhjillään, koska monet työntekijät tekevät etätöitä, ovat palavereissa tai asiakkailla.

Monitilatoimistossa on erilaisia tiloja eri tarpeisiin

Monitilatoimistossa on nimensäkin mukaisesti monta tilaa työnteon erilaisiin tarpeisiin. Monitilatoimisto on alun perin kehittynyt avotoimistojen saaman kritiikin vuoksi. Kun kaikkien tehtävien tekeminen avokonttorin yhdellä työpisteellä koettiin vaikeaksi ja joskus stressaavaksi, alettiin miettiä, miten työskentelyä voisi helpottaa niin, että työntekijät voisivat kontrolloida enemmän omaa ympäristöään luopumatta kokonaan avotoimiston selvästä edusta eli vuorovaikutteisuudesta. Näin työpisteen lisäksi toimistolle alettiin varaamaan muita tiloja, joita työntekijät voivat käyttää niiden tehtävien tekemiseen, jotka tuntuivat haastavalta tehdä omalla työpisteellä.

Monitilatoimisto luodaan aina tukemaan erilaisia työtehtäviä sekä yrityksen nykyistä tai tavoiteltua työkulttuuria. Monitilatoimistossa on yleensä alue tai alueita hiljaiseen työskentelyyn, puhelintyöskentelyyn sopiva tila, neuvottelutilat ja yhteistilat, joissa henkilöstö voi luonnollisesti kohdata. Lisäksi akustiikkaan, valaistukseen ja kulkuväyliin kiinnitetään erityistä huomiota.

”Monitilatoimistoon luodaan yrityksen strategian ja työntekijäprofiilien perusteella tilat, jotka palvelevat erilaisia tehtäviä ja työtapoja sekä yhteisön tavoitteita.”

Monitilatoimistoa suunnitellessa tunnistetaan erilaiset työntekijäprofiilit eli erilaiset työtehtävät ja niiden vaatimat tilat ja työnteon tavat. Näiden profiilien perusteella luodaan tilat, jotka palvelevat hyvinkin erilaisia työtapoja ja työkulttuureita.

Kohinan monitilatoimistossa on merkitsemättömät työpisteet, erilaisia työpistevyöhykkeitä, wow creation -ideointi- ja kokoustila, äänieristettyjä puhelin- ja pientiimitiloja, vetäytymistiloja sekä työskentelykahvila.

Monitilatoimistossa työnteon paikan voi valita oman tehtävän ja tunnelman mukaan, eikä jokaisella välttämättä ole nimettyä työpistettä. On inhimillistä haluta olla joinakin päivinä keskellä ihmisvilinää ja hälinää ja inspiroitua kollegoista. Toisinaan taas olo voi olla sellainen, että olisi kiva käpertyä omaan rauhassa ja tehdä keskittymistä vaativaa työtä monitilatoimiston hiljaisella vyöhykkeellä. Monitilatoimistossa voit vaihtaa paikkaa vapaasti sen mukaan, mitä milloinkin teet.

”Oikeanlainen työympäristö parantaa työntekijäkokemusta, kehittää yhteisöllisyyttä ja kannustaa oppimista ja uusien ideoiden syntymistä.”

Avokonttoriin verrattuna monitilatoimisto on joustava ja se suunnitellaan aina yrityksen ja sen työtehtävien tarpeiden mukaan. Monitilatoimisto ja työympäristökehitys hyvän työpäivän tukemiseen ovat merkittävä osa menestyksen reseptiä yrityksille, jotka haluavat säilyttää kilpailukykynsä kiristyvässä kilpailussa parhaista työntekijöistä. Oikeanlainen työympäristö nostaa työntekijäkokemusta, kehittää yhteisöllisyyttä sekä kannustaa oppimista ja uusien ideoiden syntymistä.


Kuvat Kohina

Lue myös Kuinka suunnitella hyvinvointia tukevat tilat.

Kun haluat kestävän tilaratkaisun, tilatehokkuutta,
lisää asiakasvirtaa ja sujuvuutta arkeen, 
pätevää muutosjohtamista tai vetovoimaisen konseptin, 
joka nostaa kiinteistösi arvoa, ota meihin yhteyttä!