fbpx

Tulevaisuuden sairaalaa rakentamassa – laadullinen tutkimus ja tilaohjelmat

Sairaalamaailmalta kaivataan inhimillisyyttä, mikä näkyy myös uusien tilojen suunnittelussa. Parhaillaan käynnissä olevan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tulevaisuuden ASSI-sairaalan suunnittelussa huomioidaan käyttäjälähtöisesti sekä potilaan palvelukokemus että henkilöstön hyvinvointi – laadullinen tutkimus integroitiin osaksi suunnittelutyötä. Kohina oli mukana toteuttamassa tutkimusta ja kehittämässä sairaalan henkilöstön monitilatoimistoa.

Sairaalan henkilöstöä osallistettiin muutokseen yhdessä ASSI-sairaalan projektitiimin ja AW2 Arkkitehtien kanssa. Paneuduimme henkilöstön hektiseen arkeen ja heidän mielenmaisemaansa sairaalassa tehtyjen videohaastattelujen avulla. Analyysit kiteytettiin suunnittelua palveleviksi yksikkökohtaisiksi tilaohjelmiksi. Erityisesti huomioitiin toiminnalliset tarpeet ja toiveet, jotka sovitettiin luonnossuunnitteluun.

Laadullinen tutkimus ja sen analyysi osoittivat, että henkilöstön tarpeissa korostuvat yhteisöllisyyttä ja toisaalta omaa rauhaa korostavat tilat. Vaihtelevista toimenkuvista huolimatta monet toivoivat esimerkiksi epämuodollisempia kohtaamispaikkoja, joissa voi vaihtaa ajatuksia. Toisaalta kaivattiin myös vetäytymissoppia – paikkoja, joissa voisi pitää mikrotaukoja ja olla hetken omassa rauhassa. Tilaohjelmissa huomiotiin myös päivittäisen työn konkreettiset tarpeet, tietoturva ja työtapojen muutos tulevaisuudessa.

Lue myös parhaillaan käynnissä olevasta Docrateen lämminhenkisestä sairaalauudistuksesta.

19.03.2020
Teksti Jenny Soldan ja Juha Rita
Kuva Kohina