Siirry sisältöön
Elisa-Kotka-toimisto-konsepti-kohtaamiset-neuvottelut-Kohina
Elisa | EIW-konsepti jalkautettiin Kotkan toimistoon

Työympäristöjen strateginen johtaminen – Case Elisa Ideal Work (EIW)

Elisa on yksi Suomen työympäristöjen edelläkävijöistä ja Euroopan parhaimpien työpaikkojen joukossa vuosi toisensa jälkeen. Kohina ja Elisa ovat yhdessä kehittäneet työympäristöjä vuodesta 2010 lähtien. Työ on kiteytetty Elisa Ideal Work -työympäristökonseptiin.

Projektityössä on hyvä välillä pysähtyä miettimään, miten tehdyt projektit ovat sujuneet, mitä niistä on oppinut ja ennen kaikkea, mitä asiakkaat ovat niistä saaneet. Kysyimme joulukuussa 2019 eläkkeelle jääneeltä Elisan toimitilajohtajalta, miltä Elisa Ideal Work -projektin tekeminen meidän kanssamme oli tuntunut. Jari mainitsi muun muassa seuraavat asiat.

Mitä hyötyjä projektissa saatiin?

Pasilan pääkonttorin Elisa Ideal Work -projektissa luotiin toimintamalli Elisan strategiselle työympäristöjohtamiselle ja tehokkaampi toimintamalli työtapamuutosten läpiviemiseksi. Syyskuussa 2016 valmistuneessa projektissa toteutetut sijoittumisratkaisut sekä fyysisen työympäristön tila- ja visuaaliset ratkaisut ovat edelleen toimivia. Konseptiin kiteytettiin fyysisen työympäristön suunnitteluohje, tilatyypit ja käyttäjäprofiilit.

”EIW Pasila-projekti oli haastava ja iso työympäristön muutosprojekti, jota voi pitää yhtenä Elisan työympäristökehittämisen evoluutioloikkana.”

Tilojen hyödyntämistä ja jatkokehittämistä tukevat IoT-ratkaisut ja torikokousmalli. Tilojen käyttöastetta seurataan reaaliaikaisesti ja käyttäjille on toteutettu Reittiopas-niminen mobiilisovellus, jonka avulla on helppo löytää ja varata itselle sopiva työtila. Torikokoukset puolestaan ovat kerran viikossa paikkakunnittain pidettäviä kehityshetkiä, jolloin käsitellään ajankohtaisia työympäristöä koskevia haasteita ja kehitysehdotuksia.

Mikä muutoksessa oli parasta ja Kohinan työskentelyssä erityistä? 

Kohina vastasi arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta, ja projektissa organisoitiin suunnittelutyö projektin rakennuttamisen ja käyttäjähankintojen hallinnan kannalta hyvällä tavalla. Kohinan suunnittelijoiden yhteistyö  Elisan avainhenkilöiden, rakennuttajakonsultin, TATE-suunnittelijoiden sekä urakoitsijoiden kanssa toimi erinomaisesti. Kustannussäästö oli merkittävä, koska hanke pysyi erinomaisesti erittäin tiukassa ja tavoitteellisessa aikataulussa sekä kustannusohjauksessa. 

Elisa-Kotka-kontit-adhoc-tapaamiset-Kohina

”Vaikka Elisan oman organisaation henkilöiden osallistuvuus on merkittävästi laajentunut EIW-projektien avainhenkilöryhmissä, on Kohinan workplace-konsultin rooli ollut tärkeä muutosjohtamisen yhteistyön koordinoinnissa ja fasilitoinnissa.”

Projektin jälkeen on kehitetty tilamitoituksen työkalua ja käyttäjäkyselyä Kohinan johdolla. Lisäksi on toteutettu useita EIW-projekteja Suomen eri toimipisteissä merkittävästi käyttäjälähtöisemmin kuin aiemmin. Jarin sanoin, ”Iso kiitos kuluneesta yhteistyöstä sekä menestystä työympäristökehittämisessä Elisan kanssa jatkossakin. Uskon, että kannattaa olla mukana. Maailma ei ole vielä valmis, vaikka joskus olen niin vitsaillutkin.”

Heräsikö kysymyksiä? Työympäristökehittäjämme Juha Rita juttelee mielellään lisää työympäristöjen strategisesta johtamisesta ja kehittämisestä.

Kun haluat kestävän tilaratkaisun, tilatehokkuutta,
lisää asiakasvirtaa ja sujuvuutta arkeen, 
pätevää muutosjohtamista tai vetovoimaisen konseptin, 
joka nostaa kiinteistösi arvoa, ota meihin yhteyttä!