Siirry sisältöön
Vaasan opiskelija-asuntosäätiö | Huoneistokonsepti, mahdollisimman hyvä koti opiskelijoille

”Kun se yksiö on sun koko elämä niin kaikista pahin mitä voi tapahtua on, ettei se ympäristö toimi sun tarpeisiin ja tämä voi tarkoittaa myös ettei sen tilan esteettinen puoli ole miellyttävä.”

– Opiskelija, Vaasa

Vuokra-asuntojen toiminnallinen ja visuaalinen konsepti suunniteltiin yhteistyössä opiskelijoiden ja VOAS:in kanssa.

Materiaalivalinnoissa olennaista oli kestävyys ja käyttäjälähtöisyys. Visuaalisista ilmeistä suosikiksi nousi hiekka, neutraali ja ajaton materiaali- ja varustekokonaisuus, jota voi personoida irtokalusteilla ja tekstiileillä.

Vaihtoehtoisina visuaalisina konsepteina esiteltiin rouheampi loft-tyyli sekä rauhoittava metsä. Näistäkin pidettiin, mutta neutraalimman kokonaisuuden koettiin sopivan varmemmin mahdollisimman monelle opiskelijalle, sisustuspreferensseistä riippumatta.

VOAS Materiaalikollaasi.

VOAS
2021
Vaasa

Konsepti | Sisustusarkkitehtuuri

Haaste

Vaasan Opiskelija-asuntosäätiö (VOAS) tekee aktiivista yhteistyötä opiskelijoiden kanssa ja kehittää asuntojaan paremmin tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi. Opiskelijoilta saadun palautteen mukaan yhä useampi haluaisi jatkossa asua omassa asunnossa soluasunnon sijaan. VOAS:in Vaasan Olympia II -kohteeseen oli tulossa suuri peruskorjaus, jonka yhteydessä oli oiva tilaisuus muokata asunnoista paremmin opiskelijoille sopivia.

Entiset kaksiot päätettiin muuttaa yksiöiksi, jotta yhä useammalla opiskelijalla olisi jatkossa mahdollisuus vuokrata oma asunto. Samalla haluttiin luoda VOAS:in remontointiprosessia ohjaava sisustuskonsepti, eli materiaali- ja varustevalinnat, myös tulevien kohteiden muutostöiden sujuvoittamiseksi. Tavoitteena oli luoda yksiöihin muutama vaihtoehtoinen konsepti, jotka olisivat toimivia, hauskoja ja järkevän hintaisia toteuttaa. Ennen kaikkea haluttiin luoda mahdollisimman hyviä koteja opiskelijoille.

Hyöty

Pilottikohteen yksiöiden toiminnallisuutta ja visuaalista konseptia lähdettiin työstämään yhdessä VOAS:in, arkkitehti Kalle Viljasen ja opiskelijoiden kanssa online-työpajassa. Visuaalisista konsepteista suosikiksi valikoitui ”hiekka” – ajaton ja neutraali kokonaisuus, johon on helppo lisätä persoonallisuutta esimerkiksi irtokalusteilla ja tekstiileillä. Taulut puolestaan voi laittaa esille ilman ruuveja taululistan avulla. Materiaalien valinnassa kiinnitettiin huomiota kestävyyteen ja tarkoituksenmukaisuuteen – kodin on kestettävä elämistä ja hauskanpitoa. Lisäksi huomioitiin VOAS:in hankintaprosessin ja materiaalivirtojen optimointi.

Yksiön toiminnallisuutta, eli layoutia, työstettiin myös yhdessä yksityiskohtia myöten. Erityisesti keittiö, wc-tilat ja säilytystilat pyrittiin saamaan mahdollisimman toimiviksi rajatuista neliöistä huolimatta. Asuntojen suunnittelutyö osui koronapandemian ajalle, jolloin myös sen tuomat muutokset opiskelijoiden elämään saatiin huomioitua yksiöiden suunnittelussa. Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi asunnossa nousivat monipuolisuus ja muokattavuus: koti on samaan aikaan muun muassa työ- ja oppimistila, tila nähdä ystäviä ja tehdä ruokaa yhdessä, sali ja joogastudio sekä paikka missä vain olla, nukkua ja palautua.

Kun haluat persoonallisen, toimivan kodin tai houkuttelevan asumisen konseptin, ota meihin yhteyttä ja pyydä tarjous!