Siirry sisältöön
Pöytäryhmiä.
Elisa Kaarlenkatu | Leikkisä ja viihtyisä toimisto koodareille Kallioon

Suunnittelua ohjasivat raffimmat, Kallion hipsterimeininkiä henkivät valinnat.

Kyseessä ei ole se kaikkein perinteisin toimisto. Tiloista löytyy innovatiivisia materiaaleja, kuten neljännen kerroksen keittiön seinälle sijoitettu turkkilevy.

Jokaisessa kerroksessa on työntekijät yhteen kerääviä loungeja, eli ”torialueita”, jotka kutsuvat viettämään aikaa yhdessä ja työskentelemään rennommin.

Lähikuva leponurkkauksen säkkituolista.

Kerrosteemat, puuhailu, urheilu, zen ja puutarha, kuljettavat eri tyyppisiin autotalleihin.

Kuudennen kerroksen ”Puuhailu”-garagen torialueen taustaseinää koristaa kupariverkko. Zen-teemaisen kerroksen keinut ja leponurkkaus tarjoavat omaa rauhaa. Exhale-huoneeseen voi vetäytyä hektisen työpäivän keskellä.

Lähikuva istuinryhmästä.
Työskentelytila, jossa ergonomiset pallotuolit.

ELISA KAARLENKATU
2800 m2
2020
Helsinki, Kallio
Kuvat Riikka Kantinkoski

Arkkitehtuuri | Kalustesuunnittelu | Konsepti | Projektinhallinta | Pääsuunnittelu | Sisustusarkkitehtuuri | Työympäristökehitys

Haaste

Vuonna 2011 suunniteltu toimisto oli aikansa elänyt ja pimeä. Tiloja hallitsivat räikeät kuosit ja sijoittelu tuntui ahtaalta. Yritysasiakkaiden it-palvelutyöntekijöille ja koodareille haluttiin tarjota modernimmat, hauskemmat ja avarammat tilat. Inspiraationa toimi Elisan samassa rakennuksessa sijaitseva pelihuone, jonka rentoa tunnelmaa haluttiin jatkaa Kaarlenkadun neljässä toimistokerroksessa. Uudistus tuli toteuttaa ketterästi ja rajatulla budjetilla, mikä vaati innovatiivisia ja fiksuja suunnitteluratkaisuja.

Hyöty

Toimistotiloista muovattiin nuorille koodareille viihtyisämpi ja hauskempi työpaikka, joka tukee ideointia ja yhteisiä kokoontumisia. Uusituissa tiloissa ei tehty suuria arkkitehtonisia muutoksia ja sisustuksessa hyödynnettiin olemassa olevia kalusteita, kuten työpöytiä ja akustisia elementtejä. Miesvaltaisen työyhteisön neljän kerroksen teemat kuvastavat eri tyyppisiä autotalleja – miehisen turvapaikan eri muodot on tuotu osaksi kerrosten sisustusta ja aktiviteetteja.

Koodarit voivat hakeutua perinteiseen puuhailu-garageen kuudennessa kerroksessa, jossa osa kalusteista hankittiin poikkeuksellisesti rautakaupasta. Viides kerros taas johdattaa puutarhapainotteiseen autotallitunnelmaan. Neljännen kerroksen urheilullinen teema hurmaa visuaalisuudellaan ja eri aktiviteeteilla, kuten tikanheitolla ja taukojumppamahdollisuuksilla. Alin eli kolmas kerros puolestaan tasapainottaa työtiloja rauhallisemmalla zen-fokuksella.

Istuinryhmä, jonka takana rimaseinä.

Muutosjohtamisen matkalla apuna käytetään mm. näitä Kohinan työympäristökehittämisen työkaluja

 • Hybrid Work – työtapakysely – Nopea tapa kartoittaa henkilöstön näkemyksiä – lisätietoja tilojen suunnittelua ja muutosjohtamista varten
 • Office Space Dimensioning – tilaohjelma – Tilahakua varten yhteenveto tilatarpeista ja tulevan toimiston neliöistä
 • New Normal Strategy – johdon työpaja – Linjaukset toimitilamuutokselle, johdon yhteinen käsitys tavoitteista ja työkulttuurista 
 • Office Concept and Next Steps 
  – luonnossuunnittelu ja konseptointiprosessi
  – Kiteytettynä uuden toimiston konsepti ja visuaalinen ilme. Räätälöity toimenpide-ehdotus projektin jatkosta
 • Culture Hack -työpaja – Ehdotuksia uusista toimintamalleista hybridityön työkalupakkiin sekä toimintamalleihin liittyviä uusia tilallisia kehittämisideoita toimistokonseptiin.
 • Hybrid Work Pocket Book – esimiehen opas – Tiimien työkalu hybridityön pelisääntöjen sopimiseksi
 • House Rules -pelisääntötyöpaja – Työympäristön pelisäännöt toimivuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi, yhteinen henki hybridityölle ja henkilöstölle mahdollisuus tuoda esille ajatuksia ratkaisukeskeisessä ympäristössä
 • Hybrid Pulse -seurantakysely – kun haluat pysyä pulssilla, miten työympäristösi toimii 

Toimiston check list:
✅ Työntekijämme voivat hyvin toimistollamme ja tulevat sinne mielellään.
✅ Meillä on sopivan kokoinen toimisto ja siten säästämme tilakustannuksissa.
✅ Meiltä löytyy riittävästi keskittymistä vaativia työskentelytiloja.
✅ Etätyön pelisäännöt toimivat ja ovat ajan tasalla.
✅ Asiakas- ja neuvottelutilamme on päivitetty hybridikokousten pitämiseen.
✅ Organisaatiomme arvot näkyvät tiloissamme haluamallamme tavalla.

Jos vastasit kaikkiin KYLLÄ – hienoa.
Jos huomasit puutteita, niin soita Susannalle ja laitetaan tilanne kuntoon!