Siirry sisältöön
Ruokaryhmiä.
Orionin Kampus | Hankesuunnittelu työkulttuurin muutoksen ja remonttien tueksi

”Ensivaikutelma kaikilla on, että wow, nää tilat on tosi mageet. Ajattomuutta, mutta silti niissä on jotain hienoa.”

– Kehityshankkeen johtaja, Orion

Tavoitteena oli tarkastella kampuksen rakennuksia, toimintoja ja ihmisten työtapoja kokonaisuutena.

Päämääränä oli löytää optimaalisin ratkaisu tulevaisuuden tarpeisiin, huomioiden tilatehokkuuden ja tilojen modernisoinnin.

Tilan muotokielessä näkyvät tuulen liike ja aaltomaisuus. Pyöreät muodot ja messinkiset yksityiskohdat tukevat pääkonttorin arkkitehtonisia ratkaisuja.

Toimiston keittiön pyöreä saareke.
Kiinteitä sohvaryhmiä.
Vaaleat neuvottelutuolit.


”Projektin hyötynä oli työympäristökartoitus ja sen ajatusmaailman siemenen kylväminen, että monitilatoimisto on se juttu ja mitä hyötyjä siinä on.”


– Kehityshankkeen johtaja, Orion
Neuvotteluhuone.

ORION OYJ
620 m2
2020
Espoo, Niittykumpu
Kuvat Krista Keltanen

Arkkitehtuuri | Kalustesuunnittelu | Konsepti | Projektinhallinta | Pääsuunnittelu | Sisustusarkkitehtuuri | Työympäristökehitys

Haaste

Orionin kampuksen useiden rakennusten käyttötarkoitukset, remontit ja työympäristöjen laajamittainen kehittäminen olivat käynnistymässä. Kohina valittiin toteuttamaan hankesuunnittelua kahdessa eri vaiheessa, vuosina 2017 ja 2019. Haasteena oli määrittää tilaajan kanssa yhteistyössä, mitä rakennusta olisi järkevin käyttää mihinkin toimintoon ja kuinka siirtyminen omista huoneista monitilatoimistoon tapahtuisi ihmisten ja tilojen osalta. Tavoitteena oli tarkastella kampuksen rakennuksia, toimintoja ja ihmisten työtapoja kokonaisuutena ja löytää optimaalisin ratkaisu tulevaisuuden tarpeisiin, tilatehokkuus ja tilojen ilmeen modernisointi huomioiden.

Hankesuunnittelun eli vaihtoehtoisten toiminnallisten ratkaisujen, kiinteistöjen uudistusten, budjetin ja aikataulun kokonaistarkastelun jälkeen haluttiin lähteä testaamaan työympäristöjen uudistuksia pääkonttorin ylimmässä kerroksessa. Ennen johdon kerroksena toiminut pääkonttorin ylin kerros haluttiin muuttaa ns. pilottialueeksi, jossa kaikki työntekijät pääsevät testaamaan uudenlaisia työn tekemisen tapoja monitilatoimistossa. Tarkoituksena oli testata, mikä toimii ja mikä ei, jotta tiedetään, millaisia työskentely- ja neuvotteluratkaisuja kannattaa toteuttaa Orionin kampuksella.

Hyöty

Hankesuunnittelun lopputulemana hahmoiteltiin eri kiinteistöjen käyttötarkoituksia. Siirtyminen monitilatoimistotyyppiseen toimintoratkaisuun vähentää tarvetta saneerata kaikkia rakennuksia tai rakentaa uusia toimistorakennuksia. Kohina suunnitteli lisäksi pääkonttorin työympäristökonseptin ja ilmeen, jotka toteutettiin ensin pilottikerroksessa.

Pilottikerroksesta muodostui klassisen tyylikäs, raikas ja valoisa tila, jossa ei ole nimettyjä työpisteitä. Toimiston tilatyypit perustuvat Orionilaisille tehtyyn työtapakyselyyn ja sen pohjalta koottuun tilaohjelmaan. Paikkaa on tarkoitus vaihtaa päivän mittaan, valiten kuhunkin tehtävään parhaiten soveltuva alue ja työpiste. Työskentelyalueiden yleisilme on neutraali ja aikaa kestävä, taukokeittiö taas tummanpuhuvampi ja tunnelmallisempi. Talon arkkitehtuuri näkyy pyöreissä linjoissa, tiilen punaisissa sävyissä ja graniitin käytössä esimerkiksi wc-tiloissa. Massiivipuiset neuvotteluhuoneopasteet, pillerimäiset muodot ja Orionin brändi-ilmeestä johdetut nauhamaiset teippaukset täydentävät visuaalisen ilmeen.

Orionin pääkonttorin uudistus on osa laajempaa hankesuunnitteluvaihetta. Lue myös Orionille aiemmin suunnitelluista väistötiloista, jotka mahdollistavat sujuvan työskentelyn pääkonttorin remontin aikana.

Saniteettitilat jossa kivilaattaa seinissä.

Muutosjohtamisen matkalla apuna käytetään mm. näitä Kohinan työympäristökehittämisen työkaluja

 • Hybrid Work – työtapakysely – Nopea tapa kartoittaa henkilöstön näkemyksiä – lisätietoja tilojen suunnittelua ja muutosjohtamista varten
 • Office Space Dimensioning – tilaohjelma – Tilahakua varten yhteenveto tilatarpeista ja tulevan toimiston neliöistä
 • New Normal Strategy – johdon työpaja – Linjaukset toimitilamuutokselle, johdon yhteinen käsitys tavoitteista ja työkulttuurista 
 • Office Concept and Next Steps 
  – luonnossuunnittelu ja konseptointiprosessi
  – Kiteytettynä uuden toimiston konsepti ja visuaalinen ilme. Räätälöity toimenpide-ehdotus projektin jatkosta
 • Culture Hack -työpaja – Ehdotuksia uusista toimintamalleista hybridityön työkalupakkiin sekä toimintamalleihin liittyviä uusia tilallisia kehittämisideoita toimistokonseptiin.
 • Hybrid Work Pocket Book – esimiehen opas – Tiimien työkalu hybridityön pelisääntöjen sopimiseksi
 • House Rules -pelisääntötyöpaja – Työympäristön pelisäännöt toimivuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi, yhteinen henki hybridityölle ja henkilöstölle mahdollisuus tuoda esille ajatuksia ratkaisukeskeisessä ympäristössä
 • Hybrid Pulse -seurantakysely – kun haluat pysyä pulssilla, miten työympäristösi toimii 

Oletko tunnistanut tarpeen lähteä kehittämään työympäristöä, muttet tiedä miten pitäisi lähteä liikkeelle? Ota yhteyttä niin autamme suunnittelemaan muutoksen askeleet ja kirkastamaan tavoitteet!