Siirry sisältöön
Kiinteä baaripöytä.
Mirka Home | Henkilöstöravintola, kahvila, kokouskeskus, aula ja showroom LUE LISÄÄ

Vastuullisuus tilasuunnittelussa ja suomalainen design

Toteutuakseen hiilineutraali kiinteistö- ja rakennus- ja sisustusala vaatii ajattelutapojen ja toimintamallien muutosta koko arvoketjun ja elinkaaren osalta. Liiketoimintamalleja ja toimintatapoja on muutettava, jotta tavoitteisiin päästään. Sisustus- ja kalustesuunnitteluprosesseissa tehdään arvovalintoja, kun valitaan käytettävät tuotteet ja materiaalit. Mitä tilasuunnittelupalvelua tilaavan olisi hyvä tietää, kun hän haluaa huomioida vastuullisuuden näkyvän tiloissaan? Miten käytännössä yhdistyvät vastuullisuus tilasuunnittelussa ja suomalainen design?

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat tuottavat noin kolmanneksen Suomen päästöistä, joten ei ole merkityksetöntä mihin tavoitteisiin rakennusten ja sisustuksen elinkaaressa ja tuote- ja materiaalivalinnoissa tähdätään. Nyt voimme kysyä itseltämme: olemmeko osa ratkaisua vai ongelmaa?

Tilasuunnittelun näkökulmasta asiaa voi lähestyä muun muassa materiaalivalintojen, kierrätettävyyden ja eettisen valmistamisen kautta.  Tuotteen taustalla pitäisi olla ainakin ajatuksellinen ja laadukas muotoilu sekä elinkaaren eettisyys ja ekologisuus.

Detaljikuva lattiasta.

Kestävä design

Kestävä, käytännöllinen, esteettinen. Näillä usein kuvataan hyvin suunnitelluksi koettu tuote, jossa kaikki osa-alueet on huomioitu tarkasti pieniä detaljeja myöten. Arvokkaaksi koetuista tuotteista pidetään huolta ja niitä voidaan tarvittaessa korjata. Huolellisesti suunnitellulla tuotteella ja tilalla onkin siksi keskimääräistä pidempi käyttöikä.

Kestävän ja huolellisesti toteutetun designin pitäisi olla yksi hyvän tilasuunnittelun lähtökohdista. Se ei kuitenkaan kumoa rohkeiden ja kokeilevien ratkaisujen valitsemista. Monien klassikkotuotteiksi muodostuneiden tuotteiden takana on uskaltavaa kokeilua, jota on aikanaan ensin kummasteltu.

Innovatiivinen materiaali

Pikamuoti ei ole vain vaateteollisuuden ongelma, vaan myös sisustamisesta on tullut nopeaan tahtiin vaihtuvaa bisnestä. Kalusteiden pieni ehostaminen on yksi vaihtoehto olla ostamatta uutta, mutta myös yli jääville kalusteiden materiaaleille pitää kehittää uusia käyttöideoita.

Pikamuoti ei ole vain vaateteollisuuden ongelma, vaan myös sisustamisesta on tullut nopeaan tahtiin vaihtuvaa bisnestä. Kalusteiden pieni ehostaminen on yksi vaihtoehto olla ostamatta uutta, mutta myös yli jääville kalusteiden materiaaleille pitää kehittää uusia käyttöideoita.

Lähikuva istuinryhmästä.
Kohinan suunnitteleman henkilöstöravintolan kiintokalusteet ja puuelementit toteuttivat upeasti paikalliset puusepät. Puumateriaalin käytöllä tuotiin tilaan lämpöä, kestävyyttä ja viihtyisyyttä.

”Kiertotalous itsessään ei ole tavoite, vaan ratkaisu. Kiertotalous tulee vaikuttamaan jokaisen ihmisen ja organisaation toimintaan, ja sitä voidaan hyödyntää kaikilla toimialoilla ajasta ja paikasta riippumatta.” – Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, FIGBC 2022

Elinkaariajattelu kukoistaa, kun tuotteen käyttöiän loppuessa siitä voidaan luoda jotain aivan muuta. Viime vuosina onkin syntynyt esimerkiksi hyviä ratkaisuja muoville. Kierrätysmuovia löytyy suomalaistenkin kalusteiden kankaista, rungosta sekä täytteestä. Ongelmallisiksi koettujen materiaalien, kuten meriin kertyvän muovin kierrättäminen on tärkeää ja uusille ideoille on suuri kysyntä tulevaisuudessakin.

Ruokaryhmä, jonka taustalla rimaseinä.

Erityinen tarina

Tarina tuotteen takana tuo arvoa silloin, kun haluamme tietää tuotteen taustan ja alkuperän. Moni meistä myös haluaa tukea erityisesti paikallista tuotantoa ja käsityötä. Monien pienyrittäjien arvovalintoihin kuuluu pitää kiinni käsityöperinteistä, joiden pohjana toimii vastuullinen materiaalien hankkiminen ja niiden jatkokäsittely. Suomesta löytyykin lukuisia yrityksiä, joiden vastuullisuus perustuu suomalaisten työllistämiseen ja kestävien metsien puutavaran käyttöön.

Materiaalivalinnalla voi myös olla oma erityinen tarinansa. Suomessa puu on uusiutuvana luonnonvarana yksi merkittävin kotimainen materiaali. Puu taipuu melkein mihin tahansa käyttötarkoitukseen aina lattiasta sisustuskulhoon. Kierrätysmateriaaleilla on myös paljon sanottavaa, kun puhutaan niiden alkuperästä.  Läpinäkyvä tarina materiaalin matkasta ja käsittelystä vahvistaa luotettavuutta sekä herättää ajatuksia.

Uusia ideoita vastuullisuuden huomioimiselle on syntynyt paljon. Kalusteteollisuuden on kuitenkin vaikea hoitaa tuotteiden uusiokäyttäminen yksin, joten tulevaisuudessa tarvitaan lisää yhteistyötä muun muassa osien kierrätystä koskien. Hyvillä arvovalinnoilla tuetaan vastuullisten tuotteiden valmistusta.

Kaluste- ja materiaalivalmistajille ja tilasuunnittelijoille on tärkeää kuunnella asiakkaita ja ennakoida sekä ottaa huomioon heidän tarpeensa. Siksi haluamme herätellä ajatuksia vastuullisesta tilasuunnittelusta ja avata keskustelua siitä, miten pääsemme kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Yhteisin askelin pidämme valintojemme avulla huolta luonnosta ja tuemme osaavia sekä vastuullisia design-alan ammattilaisia.

Kuinka hyvinvointia voi edistää hyvällä tilasuunnittelulla? Tutustu artikkeliimme tästä.

Lue myös Helin & Kohina yhteistyöstä: ekologista, aikaa kestävää ja konventioita haastavaa arkkitehtuuria kestävillä näytöillä ja laajalla kokemuksella

Voimmeko auttaa toimitilojenne kaluste- tai materiaalivalinnoissa? Ota yhteyttä Susannaan tai Nooraan

Kuvat Riikka Kantinkoski, Noora Kerminen

Lähteet: Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmaFIGBC 2022

Lähikuva istuinryhmästä.

Kun haluat kestävän tilaratkaisun, tilatehokkuutta,
lisää asiakasvirtaa ja sujuvuutta arkeen, 
pätevää muutosjohtamista tai vetovoimaisen konseptin, 
joka nostaa kiinteistösi arvoa, ota meihin yhteyttä!