Puurakentaminen on tulevaisuutta!

 

Puu materiaalina herättää usein ajatuksia kestävän kehityksen mukaisista arvoista, mielikuvia suomalaisista metsistä, visioita eri puulajeista ja niiden käyttötarkoituksista. Miksi puu on kovassa suosiossa niin suunnittelun kuin rakentamisen saralla? Minkälaisia hyötyjä puun käyttö tuo mukanaan? Tällä kertaa pohdimme blogissamme myös, miksi puurakentaminen on ennen kaikkea tulevaisuutta.

 

 

Miksi puu?

Puu on ekologinen ja kestävän kehityksen mukainen materiaali. Se on uusiutuva luonnonvara, jonka valmistuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat ja energiankulutus ovat minimaaliset verrattuna esimerkiksi tiileen, betoniin ja teräkseen. Muita puun ja puurakentamisen hyötyjä:

 

  • Puun käyttö rakentamisessa hillitsee ilmastonmuutosta (puutaloissa on elinkaaren aikana minimaaliset ilmasto- tai ympäristöhaitat)
  • Puulla on tutkitusti rauhoittava ja keskittymistä tukeva vaikutus, esim. kouluissa
  • Puu vaikuttaa tutkimusten mukaan positiivisesti mm. sisäilman laatuun, kosteustasapainoon, viihtyvyyteen ja akustiikkaan
  • Rakennettujen esimerkkien valossa uusissa puukouluissa on päästy eroon sisäilmaongelmista
  • Puu vaikuttaa positiivisesti ihmisten hyvinvointiin, esim. restoratiivisessa suunnittelussa huomioidaan melu, valaistus ja materiaalin tuntu

 

Lue lisää puusta ekologisena materiaalina ja sen terveysvaikutuksista Puuinfon sivuilta täällä ja täällä.

 

Mikä puussa materiaalina lumoaa?

Puu on siinä mielessä kiehtova materiaali, että jokainen puu on yksilö, jolla on juuret ja tarina. Puun taimesta kasvaa ainutkertainen runko, jolla on oma syykuvionsa – tähän ainutlaatuisuuteen tuo oman mausteensa myös eri puulajien kirjo. Erityisesti täällä pohjoisessa puut ovat hitaasti kasvaneita ja tiheäsyisiä, mikä tekee niistä lujia, säänkestäviä ja mittapysyviä. Joissakin puulajeissa, kuten lehtikuusessa, on myös itsessään kosteudelta suojaava rakenne. Kaikkien hyötyjen ohella puu on myös haastava materiaali, ja kunkin puulajin ominaisuudet tulee tuntea hyvin niiden hyödyntämiseksi; miten puu elää ja mihin se soveltuu parhaiten.

 

Millainen on puurakentamisen tulevaisuus, mitä mahdollisuuksia siinä on?

Yhä enemmän puhutaan sisäilmaongelmista, ja uskomme että puu materiaalina sekä sen myrkyttömyys nousevat entistä tärkeämpään rooliin. Puuta käytetään esimerkiksi sisätiloissa todella vähän, kun taas me näemme sen mahdollisuudet akustoivina elementteinä ja luonnollisina katseenvangitsijoina. Mm. asiakkaallemme Handelsbankenille suunnittelimme kestävän kehityksen mukaisesta puumateriaalista akustoivan seinäpinnan aulatilaan, jossa on paljon kovia pintoja. Tällä yksinkertaisella ja kauniilla elementillä tilaan tuotiin pehmeyttä, tunnelmaa ja akustiikkaa – katso kuvia aulatilasta täältä. Isommassa mittakaavassa puurakentaminen voi olla vastaus sisäilmaongelmiin, kunhan kosteuden hallinta otetaan huomioon. Esimerkiksi luonnonkuitueriste pellavarive ja kosteutta eristävä tervapaperi ovat edelleen käytössä, kun haetaan luonnonmukaisia ja toimivia materiaaleja. Tarvitsee siis katsoa vain hieman taaksepäin historiaan perinnerakentamisen pariin, jonka kädenjäljet ovat edelleen nähtävissä terveinä ja toimivina rakennuksina.

 

Puurakentamisen ja puuarkkitehtuurin edelläkävijät

Puurakentaminen ja puuarkkitehtuuri ovat meidän intohimojamme ja inspiraation lähteitämme! Kehitämme innolla kaikenlaisia ympäristöjä, joissa ihmiset viettävät aikaansa ja viihtyvät: työskentely-ympäristöt, asuintalot, vapaa-ajan tilat ja rakennukset. Haluamme luoda puusta kotimaista ja kaunista designia, olipa kyseessä yksittäinen elementti tai kokonainen puurakennus. Esimerkiksi kesämökkikonsepti voi olla modulaarinen kokonaisuus, joka puumateriaalin avulla hengittää ja muuntautuu luonnollisesti. Myös kiintokalustemallistoissa hyödynnämme mielellään kotimaista puuta, silloin kuin se vain suinkin on mahdollista. Sertifioitu puu on myös noussut suosituksi kohteissamme, ja esimerkiksi PEFC-sertifikaatti takaa sen, että metsiä hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

 

Lue lisää puurakentamisesta aiemmasta blogistamme täältä.

 

Kiinnostuitko puusta materiaalina? Unelmoitko vaikkapa puutalokonseptista, modulaarisista puuelementeistä tuotekehityksessä tai puisesta vapaa-ajan asunnosta? Ota yhteyttä!